Visit vastmanland historia toppbild2
Visit vastmanland historia toppbild2

Kultur & Historia

Kultur & Historia

Där Bergslagen möter Mälardalen

I Väst­man­land finns mån­ga spän­nande museer att besö­ka. Här finns ock­så ovärderli­ga kul­turskat­ter i form av forn­min­nen och kanaler som är flera hun­dra år gam­la. Här finns dessu­tom flera fina friluftsmuseer som bjud­er på en frisk fläkt från förr. Vad blir din favorit?

Utvalda besöksmål inom ”Kultur & Historia”

Visit vastmanland kopings museum toppbild

Köpings Museum

På Köpings museum finns ett antal permanenta utställningar som speglar händelser och personer i kommunens historia dessa kan du uppleva året runt. Samt tillfällig utställning enligt program.

Visit vastmanland delia och datiden toppbild

Deila och Dåtiden

Nina Deila från Deila och Dåtiden håller uppskattade historiska turer runtom i Västerås, året om och oftast klädd i tidsenliga kläder. Ibland kan det dyka upp en och annan statist också, speciellt under höstlovsturerna.

Visit vastmanland arbogateatern toppbild

Arbogateatern

Arbogateatern är en friteatergrupp som startade våren 2015. Historia ligger Arbogateatern varmt om hjärtat och är en utgångspunkt för flera av deras föreställningar och då alltid med historisk dräkt av hög kvalitet.

Visit vastmanland ENJ Jarnvagen toppbild

ENJ

För er som vill uppleva en fantastisk nostalgiresa med gammeldags rälsbuss så går det att åka och uppleva Kärrgruvan – Norberg – Ängelsberg. Banan öppnades 1853 och trafikeras sommartid med rälsbuss. Färden går igenom ett mycket vackert kulturlandskap.

Visit vastmanland varldsarvet engelsbergs bruk toppbil

Världsarvet Engelsbergs bruk

Engelsbergs bruk är beläget vid sjön Åmänningen strax utanför Ängelsberg i Västmanlands län. Bruket grundlades år 1681 och utvecklades till ett av världens då modernaste järnbruk. Det är det enda bruk i Sverige som bevarar såväl byggnader som åtskilligt av den tekniska utrustningen.

Visit vastmanland roda jorden tippbild

Röda jorden

Röda Jorden heter ett skogsområde beläget 3 km sydväst om Riddarhyttan i Skinnskattebergs kommun. Namnet kommer av den röda, järnrika jorden i området. Ingår i Ekomuseum Bergslagen. Här finns de äldsta, hittills kända resterna av järnframställning i Sverige.

Visit vastmanland krampen toppbild

Krampenmuseet

I Bergslagsskogarna fanns under andra världskriget flera fångläger för internerings soldater. En bit av svensk historia som under många år tystades ner. Nu är soldaternas minne återupprättat via en utställning i ett museum i Krampen.

Visit vastmanland vastervala kyrka Foto Magnus Aronson 4665

Västervåla Kyrka

Västervåla kyrka invigdes 1893, men har betydligt äldre anor. Den första kyrkobyggnaden på platsen uppfördes i trä, troligen redan på 1400-talet. Den ersattes av en ny träkyrka som stod färdig att invigas år 1640.

Visit vastmanland kungsor kyrka camilla osterlof toppbild

Kung Karls kyrka

Kung Karls kyrka är en centralkyrka och bär sitt namn efter Karl XI, på vars uppdrag och bekostnad den byggdes år 1690-1700 på Kungens befallning. Kung Karls kyrka, som ligger centralt i Kungsör, är ritad av Nicodemus Tessin d.y. på uppdrag av Karl XI, som kanske är den av Sveriges kungar som har trivts allra bäst i Kungsör.

Visit vastmanland arboga bryggerimuseum toppbild

Arboga Bryggerimuseum

Arboga Bryggerimuseum är Sveriges enda bevarade träbryggeri, numera inhyst i Arboga Bryggeris gamla kornbod. Där visas alla de redskap som förr användes vid öltillverkning. I museet finns också en fotoutställning och ett bryggeribibliotek.

Visit vastmanland Arboga Museum 1 foto Merit Ahs Janbrink

Arboga Museum

Arboga Museum ligger mitt i Arbogas stadskärna i det praktfulla Örströmska huset. Huset är byggt 1846 av grosshandlare Anders Örström och visas som ett återskapat grosshandlarhem.

Visit vastmanland aguelimuseet kulturkvarteret taljstenen toppbild

Aguélimuseet & Kulturkvarteret Täljstenen

Sala har en unik historia att berätta, om sitt ursprung, sin verksamhet och sina avtryck i världen. I kulturkvarteret Täljstenen finner du mycket av Salas intressanta kulturhistoria. Där ligger Aguélimuseet inrymt med salasonen Ivan Aguélis livshistoria och verk.

Visit vastmanland norberg runt toppbild

Norbergsleden

Denna vandring Norberg runt är en omväxlande upplevelse av natur, kultur och historia. Långvandringen startar vid Besökscentrum Nya Lapphyttan, här finns karta och mer information. Under vandringen passerar du bland mycket annat områden som Klackberg, Nordansjö, Kärrgruvan, Mimerlavsområdet och Norbergs centrum.

Visit vastmanland hjalesta hallristning toppbild

Häljesta hällristningar

Packa picknickkorgen och slå dig ner på en klipphäll där människor funnits i flera tusen år. I Häljesta utanför Munktorp finns den största kända hällristningssamlingen i Västmanland. De upptäcktes 1957 av Bengt- Göran Larsson, då en pojke boendes på gården. I Västmanlands län finns hällristningar i de södra länsdelarna i den uppodlade Mälardalen.

Visit vastmanland frosakers brygga Kristoffer Hasselberg toppbild2

Frösåkersbrygga & Kafé

Här finns Sveriges största flytande båtmuseum, med över 20 vikingaskepp och allmogebåtar. Antalet båtar växer kontinuerligt. Frösåkers Brygga är ett unikt och genuint besöksmål som roar och fascinerar besökaren.

Visit vastmanland vasteras domkyrka toppbild

Västerås domkyrka

Att Västerås domkyrka belönats med stjärnor i Guide Michelin Green Guide och excellenta betyg i TripAdvisor är föga förvånande. Med sina medeltida altarskåp, kung Erik XIVs grav, Sveriges rikaste bestånd av epitafier från stormaktstiden och den alldeles egna Skattkammaren gör den till ett av Västmanlands absolut populäraste besöksmål.

Visit vastmanland arboga robotmuseum toppbild

Arboga Robotmuseum

Detta unika museum är Sveriges enda robotmuseum. Här visas robotar, flygmotorer, radar- och stridslednings-teknikhistoria från 1940-talet och framåt.

Visit vastmanland sala silvergruva schakt header

Sala Silvergruva

I hundratals år bröts silver i Sala Silvergruva. Den ädla metallen var otroligt viktig för Kronan, eftersom den framför allt användes till myntning. Kungar som Gustav Vasa och Karl IX lovprisade gruvan genom att ge den epitet som ”Svea Rikes skattkammare” och ”Riksens förnämsta klenodium”.

Visit vastmanland anunshog toppbild

Anundshög

I utkanten av Västerås, så ligger Sveriges största gravhög kallad Anundshög men vem eller vilka är gravlagda här? Enligt folktradition så ligger kung Anund begravd här.

Visit vastmanland skulpturparken toppbild

Skulpturparken Ängelsberg

Kända konstnärer som Olof Arborelius, Arvid Mauritz Lindström och Ernst Lundström tillbringade mycket tid i Ängelsberg kring förra sekelskiftet och de har målat många fina motiv härifrån.

Visit vastmanland tido slott toppbild

Tidö Slott

Tidö Slott är sannolikt Sveriges bäst bevarade och mest levande slott från stormaktstiden. Axel Oxenstierna, som var Gustaf II Adolfs rikskansler och Drottning Kristinas förmyndare, lät uppföra byggnaden 1625–1641

Visit vastmanland vastmanlands lansmuseum karlsgatan tva toppbild

Västmanlands läns museum

Välkommen till Västmanlands läns museum och till historien om Västmanland. I fem utställningar får du följa med i berättelsen om människorna som format länet från forntid till millennieskifte.

Visit vastmanland vasteras flygmuseum toppbild

Västerås Flygmuseum

Alldeles vid Stockholm-Västerås Flygplats ligger ett storslaget flygmuseum. I en hangar från 1930-talet finner du drygt 25 flygplan, till största delen i skick för att flyga.

Visit vastmanland vastanfors hembygdsgard toppbild jpg

Västanfors Hembygdsgård

Sveriges mest öppna hembygdsgård med öppet 364 dagar per år. Området är ett uppskattat utflyktsmål med fint läge intill Strömsholms Kanal och Kronprinsessan Victorias sluss.

Visit vastmanland vallby fridluftsmuseum toppbild

Vallby Friluftsmuseum

Vallby Friluftsmuseum visar västmanländsk kulturhistoria. Här finns levande samlingar av växter och djur, fornlämningar och insamlade byggnader med föremål som tillsammans ger en upplevelse av livet förr.

Visit vastmanland oljeon angelsberg toppbild

Oljeön i Ängelsberg

Ett besök på Oljeön i Ängelsberg är en säregen upplevelse. Fagersta Turism arrangerar guidade visningar på bestämda tider under maj-september på Oljeön.

Visitvastmanland engsoslott toppbild

Engsö slott

Ängsö (Engsö) slott ligger på Ängsö i Mälaren mittemellan Enköping och Västerås. Från Stockholm tar det cirka 1 timme och 15 minuter att ta sig till det fantastiska slottet.

Alla kategorier

Visit vastmanland mtb tobbe oman action

Aktiviteter

Lugn och ro eller full fart – i Västmanland finns aktiviteter för de flesta smakriktningar. Vad sägs om att välja mellan antingen en stilla båttur på en idyllisk kanal eller höga hastigheter i en ribbåt på Mälaren? Eller varför inte upptäcka Västmanland från cykelsadeln!

Visit vastmanland barnofamilj toppbild

Barn & Familj

Kolossalt kul för hela familjen! I Västmanland finns mycket roligt att göra och uppleva för en barnfamilj. Här är några av guldkornen, som ett fartfyllt actionbad för vattenälskarna eller en spännande silvergruva för de historieintresserade.

Visit vastmanland the steam hotel toppbild kategori boende

Boende

Oavsett om du vill bo i en lyxig herrgård eller betydligt mer primitivt kan du hitta hem i Västmanland.

Visit vastmanland historia toppbild2

Kultur & Historia

I Västmanland finns många spännande museer att besöka. Här finns också ovärderliga kulturskatter i form av fornminnen och kanaler som är flera hundra år gamla. Här finns dessutom flera fina friluftsmuseer.

Visit vastmanland Kajplats 9 koket

Mat & dryck

I Västmanland finns många godbitar! Läs mer om några av alla våra smakfulla matupplevelser, allt från prisbelönt gastronomi med lokala förtecken i Färna till en saluhall i Västerås som är till bredden fylld av lokala delikatesser.

Visit vastmanland stromsholmskanal angbat stilla vatten

Natur & äventyr

På land, i vatten, i luften eller under jorden. I Västmanland finns natur & äventyr av alla de slag. Missa till exempel inte de historiska vattenvägarna Strömsholms kanal och Hjälmare kanal, eller de hisnande upplevelser under jord i Sala Silvergruva.

Visit vastmanland Clifford Shirley sevardhet

Sevärdheter

Storslagen natur och historiska spår från förr. Västmanland bjuder på många sevärdheter. Här är ett axplock av dem, allt från en förtrollande blå grotta till en kanal som började grävas på Gustav II Adolfs tid.

Vist vastmanland skultuna decorated box shopping design toppbild

Shopping & design

I Västmanland kan du shoppa stilsäkert, oavsett om det är modern design, gedigna bruksföremål eller ätbara delikatesser som du är ute efter.