Historiens vingslag är tydliga runt om i Västmanland. Landskapet är präglat av praktfulla mälarslott, ståtliga herrgårdar och bergsbrukets alla lämningar. Det är också platser som bjuder på berättelser om oförklarliga möten med de som levde förr, och som än idag tycks visa sig för den som ser.
Hemsökta slott och herresäten
Varsågod – västmanländska spöken! Hemsökta slott och herresäten
Tidö slott – känn efter i Riddarsalen!
BORTA I UNDERJORDISK LABYRINT. Tidö slott är ett av Sveriges bäst bevarade slott från stormaktstiden.
På en guidad slottsvisning får du nog höra om paret Dohna och deras fyraårige son Dificius som levde här på 1700-talet. Dificius var nyfiken på flyktgångarna under slottet och trots faderns varningar om hur lätt det var att gå vilse kunde han inte motstå sin äventyrslust, utan smet ner i de labyrintiska gångarna. När vaxljuset slocknade hittade han inte tillbaka och dog till slut av törst. Det sägs att han fortfarande går omkring under slottet och desperat letar efter vägen ut.
Elsa Käck, eller Käckan som hon kallades, lagade mat på slot- tet under många år fram till 1960-talet. Käckan berättade att hon ofta kom i samtal med Axel Oxenstierna, 1600-talsrikskanslern vars släkt ägde slottet under tvåhundra år, och att hon då och då även hörde smällande champagnekorkar och biljardklot som rullade. I Riddarsalen och den stora festsalen lär närvaron av det förflutna fortfarande kunna förnimmas.
Engsö — sveriges mest hemsökta slott
VILSEN HUND OCH HOVNARR. Engsö slott, med rötter från 1480- talet, ligger på en ö i Mälaren. Slottets spöken är många och omskrivna.
Ängsö Slott - Sveriges mest beryktade spökslott.
Foto: Jan Gustafsson (överst), AI-genererad (under).
Ett av dem är hunden Cottilion som lär röra sig nattetid genom slottet och leta efter sin matte, grevinnan Sophie Piper från Löfstad. En annan slottsvandrare är hovnarren Anders Luxemburg som iklädd grå kappa syns på slottet – nästan 300 år efter sin död. Och genom Kungarummet in i slottets balsal skrider varje kväll klockan åtta en kvinna som sägs vara Brita Bååt. Hon lär ha varit en mycket elak person som till slut skrämdes till döds av osaliga andar i den intilliggande Ängsö kyrka.
Även djävulen själv har besökt Ängsö slott, i alla fall om man får tro sägnen. En natt ska djävulen ha spelat tärning med slottsherren Johan Sigismund Sparre och förlorat. Vinsten, en guldkedja, kom med orden ”Låt den aldrig lämna Ängsö, då ska skall slottet brinna!”
Brukstragedier på Kohlswa Herrgård
FÖRLUSTER GÅR IGEN. I bruksmiljön på Kohlswa Herrgård verkar gårdsfolkets vardagsslit, överdådiga jaktmiddagar och tragiska kärlekshistorier fortfarande eka.
En av dem som sägs gå igen är Leijla Lindberg som strax efter sitt bröllop miste sin käresta, disponentsonen Magnus. Leijla kom aldrig över hjärtesorgen och hennes siluett syns ibland i matsalsfönstren. I hennes rum, nr 39, kan en del gäster uppleva hur dörrar och skåpluckor öppnas och stängs.
En del har också sagt att de under sin vistelse på herrgården upplevt en liten pojkes närvaro. Det sägs vara lille Nils som busar runt. Han var son till en av herrgårdens ägare, men föddes med ett handikapp och fick leva undanskymt med tjänstefolket. En av pigorna glömde en dag att låsa ytterdörren och Nils smet ut, trillade i Hedströmmen och drunknade. Ekot av hans lek tycks inte dö ut på herrgården.
Spa och spöken på Sätra Brunn
OSALIGA ANDAR I BRUNNSMILJÖ. En spavistelse, god mat och lite spökerier, vad sägs om det? Sätra Brunns spa och konferensanläggning har anor från 1700-talet.
Det hundratalet hus som finns på området vittnar om att många genom seklerna har levt och verkat i den vackra brunnsmiljön. En del av dessa verkar ha dröjt sig kvar efter sin död. Gäster kan upp leva att de hör hur möbler flyttas runt på nätterna, de känner lukter, saker flyttas och lampor släcks oförklarligt. I huset Bergabo spökar det extra mycket. I gästboken talas det om gestalter som drar av täcket och som går runt i huset. En gäst skriver om hur en gungstol plötsligt började gunga mitt i natten.
Gaggeska gården – café med ekon från förr
FIKASUGNA SPÖKEN? Gestalter i tidstypiska kläder som vandrar genom väggarna, en dam som kliver in genom caféets ytterdörr utan att öppna den och pratglada andar.
Det är lite av vad cafégäster säger sig ha upplevt på Gaggeska gården på Vallby friluftsmuseum i Västerås. Pia Juhlin som förestår Systrarna på Gaggeska gården berättar om en gäst som brukar sitta i rummet med den röda kakelugnen och konversera med andarna.
- Jag har inte själv märkt att det spökar här, säger Pia, men den första julen som vi drev restaurangen ställde vi in barnvagnen med vårt barnbarn i det rummet. Hon som alltid sov gott kunde aldrig sova länge därinne, så vi fick ställa barnvagnen i ett annat rum.
Gårdens tidigare ägare hävdade att det på kvällarna efter stängningstid slamrade i köket, att de hörde dörrar som stängdes och att det lät som att någon gick med klackskor i stora salen. Ibland fanns det till och med nybryggt kaffe på morgnarna när de kom hit!
Gruvfrun beskyddar i Sala Silvergruva
PÅ GOD FOT MED BERGSRÅET. Knack, knack, knack… Ingen tur ner i Sala Silvergruva startar utan att guiden knackar tre gånger i bergväggen.
Allt för att varsko den mytomspunna gruvfrun, eller bergsrået som hon också kallas. Alla naturens platser har ett ”rå” som råder över platsen. Skogen har skogsrået och sjön sjörået, och det gäller sig att hålla sig väl med dessa väsen. Det har gruvarbetarna i alla tider vetat. Inte vissla, inte skrika – sådant gillar inte gruvfrun. I berget ska lugnet råda och visar man berget respekt ger gruvfrun beskydd i gengäld. Skulle taket vara på väg att störta in i en gruvgång varskor gruvfrun med knackningar i berget.
Andra du kan råka på i djupet? Gruvtroll sägs trivas bra i silvergruvor och forna tiders gruvarbetare lär ha skymtats i bruksmiljön runt gruvan.