Visit vastmanland sala silvergruva toppbild
Visit vastmanland sala silvergruva toppbild

Sala

Sala

Sala lig­ger pré­cis i skärnin­gen mel­lan Mälardalens jord­bruks­mark­er och det skogsri­ka Bergsla­gen. Här finns lugnet, vid­der­na och ljuset men ock­så en charmig stad­skär­na med butik­er, even­e­mang och aktiviteter för hela famil­jen. Mis­sa inte Sala Silvergruva

Utvalda besöksmål inom ”Sala”

Visit vastmanland norrangens alpacka toppbild

Norrängens Alpacka

Bo på en Alpacka gård där du kan känna gräset mellan tårna, klappa djuren och njuta av naturen. Här får du en annorlunda och unik upplevelse med skogen som granne och med närheten till charmiga Sala med mycket att uppleva.

Visit vastmanland sala silvergruva schakt header

Sala Silvergruva

I hundratals år bröts silver i Sala Silvergruva. Den ädla metallen var otroligt viktig för Kronan, eftersom den framför allt användes till myntning. Kungar som Gustav Vasa och Karl IX lovprisade gruvan genom att ge den epitet som ”Svea Rikes skattkammare” och ”Riksens förnämsta klenodium”.

Visit vastmanland halleskogsbrannan toppbild

Hälleskogsbrännans Naturreservat

Naturreservat som omfattar en stor del av det avbrända området vid den stora Skogsbranden i Västmanland 2014. Efter en skogsbrand uppstår en speciell miljö där ett stort antal mycket ovanliga och hotade arter trivs.

Sommarbild fra bryggan

Måns Ols

Sitter man på Måns Ols är det omöjligt att inte fascineras av den fantastiska utsikt naturen erbjuder. Man kan under hela året njuta av årstidernas prägel på landskapet när man sitter på restaurangen bara ett par meter från vattnet.

Visitvastmanland salagolfklubb toppbild

Sala Golfklubb

Fantastisk pärla i Västmanland med 27 utmanande golfhål slingrande i en riktigt mysig park och skogsmiljö

Visit vastmanland sofielund toppbild

Sofielund

Sofielund drivs av Sala Missionsförsamling och är ett vandrarhem och camping. Här hittar du också ställplatser för husbilar. Det är öppet året runt, medan caféet har öppet enbart under sommarhalvåret. Sofielund har blivit ett uppskattat utflyktsmål för både lokalbefolkningen och turister som besöker Sala med omnejd.

Svart back toppbild2

Svartbäck Gård

Erbjuder småskaligt och charmigt boende i avskild naturmiljö endast 70 minuter med bil från Stockholm.

Visitvastmanland cafejarnvagen toppbild

Café Jernvägen

Café i centrala Sala precis vid Järnvägsstationen i en av Sveriges mysigaste stationshus. Här serveras fika och lättare luncher, även take away. Kvällstid erbjuder de allt från flatbread pizzor till maffiga räksmörgåsar.

Visit vastmanland johanssons cafe sala toppbild

Johanssons Bageri & Café

I en genuin, härlig, gammal hemtrevlig miljö med viss inredning kvar från det ursprungliga bageriet kan du avnjuta ett glas vin till en lunch. Här finns sallader, bakade potatis, pajer och ett stort utbud av kaffebröd från eget, lokala bageri.

Visit vastmanland kristina kyrka toppbild

Kristina Kyrka

Kristina kyrka är en storslagen skapelse från vår stormaktstid. Kyrkan byggdes 1635-1641. Kyrkan fick namn efter drottning Kristina. Helt nära kyrkan ligger församlingshemmet som bär den helige Mikaels namn - Mikaelsgården.

Visit vastmanland outdoor vagabond vastmanland toppbild

Outdoor Vagabond - Vandring

Upplev Västmanlands natur och vildmark med erfaren natur- och kulturguide! En lärorik och vacker naturupplevelse i trakterna kring den anrika gruvstaden Sala. I en mindre grupp på max 8 personer spenderas två dagar i vildmarken med övernattning ute i det fria. Vyer över rogivande skogar, mossmarker och vackra sjöar växlas med utsikter över idyllisk svensk landsbygd.

Visit vastmanland Kanottur Sala 2 toppbild

Outdoor Vagabond - Paddling

Följ med på en fantastisk natur- och kulturguidning längs Salas historiska vattenvägar! Här ser du vyer över bäverhyddor och häckningsöar som växlas med spår efter människans fascinerande uppfinningsrikedom och hårda slit från den tid då vattensystemet konstruerades. Här paddlar man både i djungellika kanaler och öppna sjöar omgivna av skog och gamla stugor.

Visit vastmanland rosenberg pool

Rosenberg Gård & Stuga

Här kan du hyra stuga på landet med tillgång till pool och spabad i en idyllisk miljö i Västmanland, bara en timme från Stockholms innerstad.

Visit vastmanland fallangetorp kor sommar toppbild

Fallängetorp

På Fallängetorp för fä och folk upplever du livet på en ekologisk och KRAV-godkänd lantgård. I gårdsbutiken handlar du varor från lokala producenter.

Visit vastmanland aguelimuseet kulturkvarteret taljstenen toppbild

Aguélimuseet & Kulturkvarteret Täljstenen

Sala har en unik historia att berätta, om sitt ursprung, sin verksamhet och sina avtryck i världen. I kulturkvarteret Täljstenen finner du mycket av Salas intressanta kulturhistoria. Där ligger Aguélimuseet inrymt med salasonen Ivan Aguélis livshistoria och verk.

Visit vastmanland gardsjo alpark toppbild

Gårdsjö Älgpark

Ett minne för livet! Många svenskar har sett älgar. Men så nära som hos Gårdsjö Älgpark kommer man inte ute i naturen. Här är du i naturen, och ändå riktigt nära älgar som rör sig fritt. Det är stort och minnesvärt.

Tobbe Öhman i action på MTB vid Silvergruvan

Knektleden

Knektleden är en MTB-led rätt igenom det gruvhistoriska landskapet vid Sala Silvergruva. Den 7 km långa leden erbjuder en del Instamoments i de spännande omgivningarna.

Visitvastmanland satrabrunn pool toppbild2

Sätra Brunn

Till kurorten har människor kommit i över 300 år för att må bra. Så är det än idag. Sätra Brunn är idealt för er som önskar en avkopplande semester i en lantlig och naturskön idyll. Här erbjuds ni en bekväm vistelse med lummiga parker, god mat och fri tillgång till gym, spa och wellness. Unna dig en skön spavistelse på Sätra Brunn över dagen eller varför inte stanna över natten?

Alla kategorier

Visit vastmanland mtb tobbe oman action

Aktiviteter

Lugn och ro eller full fart – i Västmanland finns aktiviteter för de flesta smakriktningar. Vad sägs om att välja mellan antingen en stilla båttur på en idyllisk kanal eller höga hastigheter i en ribbåt på Mälaren? Eller varför inte upptäcka Västmanland från cykelsadeln!

Visit vastmanland barnofamilj toppbild

Barn & Familj

Kolossalt kul för hela familjen! I Västmanland finns mycket roligt att göra och uppleva för en barnfamilj. Här är några av guldkornen, som ett fartfyllt actionbad för vattenälskarna eller en spännande silvergruva för de historieintresserade.

Visit vastmanland the steam hotel toppbild kategori boende

Boende

Oavsett om du vill bo i en lyxig herrgård eller betydligt mer primitivt kan du hitta hem i Västmanland.

Visit vastmanland historia toppbild2

Kultur & Historia

I Västmanland finns många spännande museer att besöka. Här finns också ovärderliga kulturskatter i form av fornminnen och kanaler som är flera hundra år gamla. Här finns dessutom flera fina friluftsmuseer.

Visit vastmanland Kajplats 9 koket

Mat & dryck

I Västmanland finns många godbitar! Läs mer om några av alla våra smakfulla matupplevelser, allt från prisbelönt gastronomi med lokala förtecken i Färna till en saluhall i Västerås som är till bredden fylld av lokala delikatesser.

Visit vastmanland stromsholmskanal angbat stilla vatten

Natur & äventyr

På land, i vatten, i luften eller under jorden. I Västmanland finns natur & äventyr av alla de slag. Missa till exempel inte de historiska vattenvägarna Strömsholms kanal och Hjälmare kanal, eller de hisnande upplevelser under jord i Sala Silvergruva.

Visit vastmanland Clifford Shirley sevardhet

Sevärdheter

Storslagen natur och historiska spår från förr. Västmanland bjuder på många sevärdheter. Här är ett axplock av dem, allt från en förtrollande blå grotta till en kanal som började grävas på Gustav II Adolfs tid.

Vist vastmanland skultuna decorated box shopping design toppbild

Shopping & design

I Västmanland kan du shoppa stilsäkert, oavsett om det är modern design, gedigna bruksföremål eller ätbara delikatesser som du är ute efter.