Visit vastmanland Apotekshuset taket koping toppbild
Visit vastmanland Apotekshuset taket koping toppbild

Köping

Köping

Inte ett dugg tråkigt! Köping bjud­er på myck­et att göra av alla de slag. Här kan du bli detek­tiv för en dag eller promen­era i Tårt­gen­eralens fot­spår. Du kan även besö­ka några av de tusen­tals forn­lämningar som finns i kom­munen, eller deras uni­ka museum.

Utvalda besöksmål inom ”Köping”

Visit vastmanland biloteknik historiska koping toppbild

Bil & Teknik Historiska Samlingarna

I museet finns berömda bilar och legendariska märken som Bugatti, Voisin och Panhard-Levassor. Odödliga klassiker som Cadillac, Bentley och Rolls-Royce Limited

Visit vastmanland skeppshandelns stenugnsbageri toppbild 1024x683

Skeppshandeln Café & Bistro

Välkommen till Skeppshandelns Stenugnsbageri. Idén är enkel: bröd och mat från grunden med svenska råvaror - helst från olika lokala producenter.

Visitvastmanland gamla stans kreativa toppbild

Gamla Stans Kreativa

GAMLA STANS KREATIVA ÄR PRECIS VAD NAMNET ANTYDER: EN KREATIV OAS PÅ 150 KVM I CENTRUM AV KÖPING.

Visit vastmanland kolswa herrgard toppbild

Kohlswa Herrgård

Kohlswa Herrgård är idealiskt för bröllop, familjehögtider och fest. Det fina hotellet hittar du vid Hedströmmens strömmande vatten på landet i en genuin herrgårdsmiljö.

Visitvastmanland wiborgs gardbutik toppbild

Wiborgs Gårdsbutik

Här hittar du ekologiskt nötkött och egengjord korv av högsta kvalité från Kolsva Lantbruk, plus andra närproducerade produkter.

Visitvastmanland munktorps prastgard toppbild

Munktorps Prästgård

Nyskördade grönsaker, matvete, nymalet mjöl och öl gjord på Balderkorn som odlas på gården. Dessutom honung från grannen.

Visit vastmanland kopings museum toppbild

Köpings Museum

På Köpings museum finns ett antal permanenta utställningar som speglar händelser och personer i kommunens historia dessa kan du uppleva året runt. Samt tillfällig utställning enligt program.

Visit vastmanland sjomans konditori toppbild

Sjömans Konditori

Konditori Sjömans är ett charmigt café med en fin exteriör och en stor uteservering. Caféets interiör andas cafékultur och här har det varit fikatradition sedan 1901.

Visit vastmanland kopingsmusteri toppbild

Köpings Musteri

Köpings Musteri har Sveriges första ekologiska äppelodling med ca 100 sorter. Gårdsbutik med massor av spännande dryck av rena frukter och bär.

Visit vastmanland Malma Kyrka toppbild

Malma Kyrka

En kyrka med senmedeltida yttre och en något jugendinspirerad interiör. Troligt är att Malma kyrka uppfördes i sin helhet någon gång under slutet på 1400-talet, men dess äldsta inventarium är en dopfunt i Gotländsk kalksten som tros härröra från 1300-talet.

Visit vastmanland kolsta hagar glamping toppbild

Kölsta hagar

Unna dig en natt långt från storstadsstress - låt dig omfamnas av lugn och vackra vyer.

Visit vastmanland koping kyrka toppbild

Köpings kyrka

Köpings kyrka tillkom efter att den tidigare kyrkan på platsen, Jämmertuna kyrka, brann ned på 1400-talet. I slutet av 1600-talet företogs nästa om- och tillbyggnad. Karl Xl anlitade den framstående arkitekten Nicodemus Tessin d.y och dennes verk blev den nuvarande kyrkan. Invigningen skedde år 1706.

Visit vastmanland himmeta kyrka toppbild

Himmeta kyrka

En kyrka av medeltida ursprung, med bevarade muralmålningar från 1400-talet, och en spritputsad, gul fasad och fönsterindelning från 1700-talet.

Visit vastmanland bro kyrka toppbild

Bro kyrka

En kyrka av medeltida ursprung, dock med en yttre prägel från mitten av 1800-talet då den blev ombyggd efter en stor brand.

Visit vastmanland hotell och restaurang gillet toppbild

Hotell Gillet

Ett hotell med en extra familjär känsla. Alla är välkomna oavsett om man reser med familj, privat eller i jobb. Hotellet ligger i en lugn & skön miljö i gamla stan, men köpingsån alldeles intill.

Visit vastmanland Koping GK stallplatser Henrik Mill 005 toppbild

Köpings Golfklubb

En härligt varierande park- och skogsbana i vacker natur med Valstaån som kommer i spel på flera hål. Boka Golfpaket med boende vid golfbanan. Här finns också populära ställplatser för husbilar.

Visit vastmanland konditori bivur skylt toppbild

Konditori Bivur Köping

Bivur är känt som konditoriet som bakade den smörgåstårta som i mars 1985 hamnade i Guinness Rekordbok som världens längsta, något som drygt 30 år senare skildrades i Filip och Fredriks film "Tårtgeneralen". På Bivur fikar du förutom smörgåstårta även andra goda bakverk, bland annat den Köpingsunika Halvan.

Visit vastmanland malmonscamping koping toppbild

Malmöns Camping

3-stjärniga Malmöns Camping erbjuder sina gäster egen sandstrand och brygga. Campingen hittar du vid Mälaren i friluftsområdet Malmön.

Visit vastmanland hjalesta hallristning toppbild

Häljesta hällristningar

Packa picknickkorgen och slå dig ner på en klipphäll där människor funnits i flera tusen år. I Häljesta utanför Munktorp finns den största kända hällristningssamlingen i Västmanland. De upptäcktes 1957 av Bengt- Göran Larsson, då en pojke boendes på gården. I Västmanlands län finns hällristningar i de södra länsdelarna i den uppodlade Mälardalen.

Visit vastmanland ljungs goa toppbild

Ljungs Goa

Välkommen till Ljungs Goa I gårdsbutiken finner du chokladhantverk av yppersta kvalité här finns också ett gårdscafé med hembakat fikabröd. Butiken säljer ekologiskt, KRAV och närproducerade produkter.

Alla kategorier

Visit vastmanland mtb tobbe oman action

Aktiviteter

Lugn och ro eller full fart – i Västmanland finns aktiviteter för de flesta smakriktningar. Vad sägs om att välja mellan antingen en stilla båttur på en idyllisk kanal eller höga hastigheter i en ribbåt på Mälaren? Eller varför inte upptäcka Västmanland från cykelsadeln!

Visit vastmanland barnofamilj toppbild

Barn & Familj

Kolossalt kul för hela familjen! I Västmanland finns mycket roligt att göra och uppleva för en barnfamilj. Här är några av guldkornen, som ett fartfyllt actionbad för vattenälskarna eller en spännande silvergruva för de historieintresserade.

Visit vastmanland the steam hotel toppbild kategori boende

Boende

Oavsett om du vill bo i en lyxig herrgård eller betydligt mer primitivt kan du hitta hem i Västmanland.

Visit vastmanland historia toppbild2

Kultur & Historia

I Västmanland finns många spännande museer att besöka. Här finns också ovärderliga kulturskatter i form av fornminnen och kanaler som är flera hundra år gamla. Här finns dessutom flera fina friluftsmuseer.

Visit vastmanland Kajplats 9 koket

Mat & dryck

I Västmanland finns många godbitar! Läs mer om några av alla våra smakfulla matupplevelser, allt från prisbelönt gastronomi med lokala förtecken i Färna till en saluhall i Västerås som är till bredden fylld av lokala delikatesser.

Visit vastmanland stromsholmskanal angbat stilla vatten

Natur & äventyr

På land, i vatten, i luften eller under jorden. I Västmanland finns natur & äventyr av alla de slag. Missa till exempel inte de historiska vattenvägarna Strömsholms kanal och Hjälmare kanal, eller de hisnande upplevelser under jord i Sala Silvergruva.

Visit vastmanland Clifford Shirley sevardhet

Sevärdheter

Storslagen natur och historiska spår från förr. Västmanland bjuder på många sevärdheter. Här är ett axplock av dem, allt från en förtrollande blå grotta till en kanal som började grävas på Gustav II Adolfs tid.

Vist vastmanland skultuna decorated box shopping design toppbild

Shopping & design

I Västmanland kan du shoppa stilsäkert, oavsett om det är modern design, gedigna bruksföremål eller ätbara delikatesser som du är ute efter.