Visit vastmanland ENJ Jarnvagen toppbild Visit vastmanland ENJ Jarnvagen toppbild

ENJ

Engelsberg – Norbergs Järnväg ENJ

ENJ

För er som vill uppleva en fantastisk nostalgiresa med gammeldags rälsbuss så går det att åka och uppleva Kärrgruvan – Norberg – Ängelsberg. Banan öppnades 1853 och trafikeras sommartid med rälsbuss. Färden går igenom ett mycket vackert kulturlandskap.

Den här järnvägen var först i Sverige med lokomotiv som drog en betalande last. Den öppnades 1853 och var då en smalspårig ”trefotabana”. Snart byggdes banan bredare, med mindre branta backar och uträtade kurvor, men den gamla banvallen kan fortfarande ses i terrängen. Förstlingen, det första ånglok som byggts i Sverige, var arbetslok då bana byggdes och drog också malmlastade vagnar då banan provades.

Länge rullade malmlastade tåg från gruvorna i Norberg till järnverk runt om i Sverige och Europa. Persontrafiken upphörde 1962, men på 1970-talet transporterades flytande glödhett järn i gigantiska ”termosar” från masugnen i Kärrgruvan till stålverket i Surahammar. Den lasten fick inte bli ståendes på banan.

Engelsberg Norbergs Järnvägshistoriska Förening trafikerar sommartid banan med rälsbussar. Men för järnvägsentusiasterna i ENJ är ånglok framtiden.

Besöksmål i närheten

Relaterade besöksmål