Visit vastmanland sala silvergruva schakt header

Sala Silvergruva

Upptäck historien på 155 meters djup Sala Silvergruva

Alltid fri entré ovan jord. Begränsade öppettider under resterande del av 2021. Se nedan.

Sala Silvergruva

Sala Silvergruva – Svea rikes skattkammare – har en lång historia. Och visst är det en skattkammare än i dag – fylld av historia och upplevelser såväl ovan som under jord.

I hundratals år bröts silver i Sala Silvergruva. Den ädla metallen var otroligt viktig för Kronan, eftersom den framför allt användes till myntning. Kungar som Gustav Vasa och Karl IX lovprisade gruvan genom att ge den epitet som ”Svea Rikes skattkammare” och ”Riksens förnämsta klenodium”.

Nuförtiden är Sala Silvergruva ett kärt och omtyckt besöksmål, där olika typer av upplevelser erbjuds – både ovan och under jord. Gruvbesök, antingen schemalagda eller genom gruppbokning, erbjuds året om för både privatpersoner och företag. Grupper kan även boka in sig på häftiga event med mat och dryck i underjorden och konferensmöjligheter finns i Direktörsbostaden, vars interiör har iordningställts för att spegla disponent August Heberles tid, i slutet av 1800‐talet.

Guidad visning

Under oktober – december 2021 får du flera olika alternativ för att uppleva gruvan via en guidad tur. På lördagarna erbjuds visningar till både 60‐ och 155‐metersnivåerna och varje söndag avgår den tre timmar långa Stora Gruvturen. Du kan även gå på 60‐ eller 155‐metersvisning tisdag‐fredag och söndag, när du bokar en privat avgång via Sala Silvergruvas hemsida.

Öppettider och bokning
, oktober‐december 2021:
Endast verksamheten för gruvvisningar är öppen under denna period och förbokning krävs till samtliga visningsalternativ.
Gruppbokningar kan göras även av privatpersoner.
Alla bokningar och biljettköp görs på Sala Silvergruvas hemsida.

• Måndagar: stängt
• Tisdag‐fredag: öppet för gruppbokningar
• Lördagar: visningar i gruvan
• Söndagar: Stora Gruvturen samt gruppbokningar

För mer information, se hemsidan

Liknande besöksmål

I närområdet