Visit vastmanland sala silvergruva toppbild

Sala Silvergruva

Upptäck historien på 155 meters djup Sala Silvergruva

Sala Silvergruva

Sala Silvergruva – Gustav Vasas skattkammare – har en lång och brokig historia. Och visst är det en skattkammare än i dag – fylld av historia och upplevelser såväl ovan som under jord.


I gruvområdet kan du titta på vackra, välbevarade kulturbyggnader, flera av dem huserar skickliga hantverkare, så passa på att handla! Det bjuds på guidade visningar både till fots och från en vagn dragen av veterantraktor. Missa inte sommarens utställning i gruvmuseet: ”I facklors sken – arbete, tankar och känslor”, fotograferad av Björn ”Gruvtroll” Carlander.

Men det är förstås i underjordens dunkel som de häftigast upplevelserna vid Sala Silvergruva finns! Nere i djupet väntar underjordiska sjöar, fantastiska bergssalar och långa vindlande gruvgångar. Året om finns här guidade visningar till olika djup och med varierad svårighetsgrad.


MTB-slingan vid Sala Silvergruva

MTB-leden är en sju kilometer lång slinga med svårighetsgrad rött. Missa inte chansen till en cykelupplevelse utöver det vanliga, med utsikt över både små och stora gruvhål och dagbrott, vackra kulturbyggnader och omväxlande natur.

Liknande besöksmål

I närområdet