Visit vastmanland knektleden sala mtb toppbild

Knektleden

MTB - Knektleden

Knektleden

Knektleden är en charmig MTB-led som tar dig rätt igenom det gruvhistoriska landskapet. Om du kör den 7km långa leden för första gången så kan det bli flera nyfikna pauser och Kodakmoments i det spännande omgivningarna. Om du har ork i benen för ett andra varv så koncentrera dig då på den varierande singletracken med en lagom mängd tekniska utmaningar.

Knektleden går genom Sala silvergruvas historiska landskap med anor från 1400-talet. Med unik natur och miljöer som inte tillhör det vanliga för en MTB-led får du stigar som ger dig en härlig stigcykelupplevelse samtidigt som du får en historielektion på köpet. Start och stopp är vid Knektschaktet. Först tar leden dig rakt genom Silvergruvans hufvudgata, där du bland annat passerar Värdshuset så du vet var du ska landa för din After Bike-dryck efter avslutad tur. Se den biten som en lugnare transportsträcka, området kan vara fullt med besökare. Vid slutet av gatan svänger du av mot höger och det roliga börjar på riktigt. Nu är det bara att följa den rödskyltade leden på nästan sju kilometer innan du är tillbaka vid Knektschaktet igen.


Här finns inga längre branta backar, utan det är slingrande singletrack på fast underlag med en hel del sten och grus. Tack vare den gruvlika miljön blir det inte särskilt geggigt även om det regnar. Flera av stigarna består av material som kommit från brytningen i gruvan, kanske du ser silverstänk på cykeln efteråt? Leden kunde nästan ha varit blåmarkerad, men har några passager som är så pass tekniska att den precis kvalar in på röd. Om du har lite cykelvana kan du utan tvekan ta dig runt, eventuellt får du gå vid några få partier. Området delas med många andra och vi stigcyklister har såklart ett ansvar att se till att mötet på stigen blir positivt. Så sakta ned, bjud på ett hej och ett leende för både trivseln och säkerheten. Det finns stigar i området som är mindre bra att cykla på, på grund av skydd av naturvärden, så håll dig till den skyltade leden.

Boende

Vill man övernatta finns det boende vid Gruvgårdens B&B där du även kan parkera. Vid Silvergruvans reception finns toaletter och information om området. Mer information finns på www.salasilvergruva.se.


Svårighetsgrad: Röd
Längd: 7 km
Start: Knektschaktet, Sala Silvergruva
Mål: Knektschaktet, Sala Silvergruva

GPX-fil

Startpunkt på Google Maps

Liknande besöksmål

I närområdet