Visitvastmanland engsoslott toppbild Visitvastmanland engsoslott toppbild

Engsö slott

Så mycket mer än spöken! Engsö slott

Engsö slott

Ängsö (Engsö) slott ligger på Ängsö i Mälaren mittemellan Enköping och Västerås. Från Stockholm tar det cirka 1 timme och 15 minuter att ta sig till det fantastiska slottet.


Slottets isolerade läge på natursköna Ängsön i Mälaren har bidragit till att hålla sägner och traditioner levande. Engsö nämns första gången i ett kungabrev, utfärdat i slutet av 1100-talet. Genom seklerna har de båda släkterna Sparre och Piper byggt om, byggt till och förskönat det medeltida stenhuset. Sitt nuvarande utseende fick slottet på 1740-talet.

Engsö slott är känt över hela världen för sina spöken. På slottet, inmurad i väggen kan man se den smala, fem fot långa guldkedjan, som går under namnet Engsökedjan och är omgiven av seklers mystik och vidskepelse. Det finns flera spöken som visar sig på slottet. Bland annat kan man se en kvinnlig skepnad som drar med fötterna genom Kungarummet och in i stora balsalen klockan 8 på kvällen. Man tror att det är Brita Bååt som går igen. Enligt legenden var hon en mycket elak person.

Läs mer om spöken på Engsö slott

Besöksmål i närheten

Relaterade besöksmål