Visit vastmanland kolbacksan i mitt hjarta toppbild Visit vastmanland kolbacksan i mitt hjarta toppbild

Kolbäcksån i mitt hjärta

Kolbäcksån i mitt hjärta

Kol­bäck­sån fly­ter från läns­gränsen i norr till Mälaren i söder. Det var här som Urban Dim­berg bör­jade fiska: först med met­spö vid far­fars bryg­ga och så småningom med far­fars grön­målade, väl­sköt­ta eka.

– Mag­fors­en var min barn­doms par­adis. När jag blev äldre så hit­tade jag fler fina ställen i ån. Beroende på årstid, vat­ten­flöde, fiske-metod och på den art man ville fån­ga så anpas­sades fiske­plat­sen efter det. Alla har sina egna speciel­la ställen, några hem­li­gare än andra. Hal­va nöjet med fiske är att själv upp­täc­ka dessa, säger Ubbe, och fortsätter:

– Jag vill slå ett slag för det enkla fisket, det man snabbt kan pac­ka med sig och ge sig av med. Ett enkelt kast­spö eller var­för inte bara ett met­spö. Mask är det bete som de fles­ta fiskarter nap­par på. Man vet aldrig vad som hug­ger och hur stor fisken är; det kan vara allt ifrån en liten mört till en brax­en på flera kilo. Om man dessu­tom väl­jer att bot­ten­meta med kast­spö så kom­mer man län­gre ut från land och har chans på en fin gös, som man självk­lart tillreder.

Visit vastmanland urban dimberg abborre

Kolbäcksån bjuder på ett fiske som är både fridfullt och spännande på samma gång. Här fångar Urban Dimberg en Abborre.

– Jag vill slå ett slag för det enkla fisket, det man snabbt kan pac­ka med sig och ge sig av med. Ett enkelt kast­spö eller var­för inte bara ett met­spö. Mask är det bete som de fles­ta fiskarter nap­par på

Du som ska ut och fiska – tänk på att kol­la upp vil­ka regler och fiskeko­rt som gäller där du tänker fiska. Kol­bäck­sån, Strömsholms kanal och alla sjöar är uppde­lade i oli­ka fiskevård­som­rå­den. De fles­ta har dig­i­ta­la fiskeko­rt, som man lätt kan lösa med mobilen.

URBANS FISKETIPS

1. Ha fräsch lina både på ditt kast­spö och metspö

2. Mat­säck är obligatoriskt

3. Ha gär­na en stol eller sit­tryg­ga med på fisketuren

4. Om du köper ett färdi­grig­gat met­spö är oftast krok och flöte för sto­ra. Byt ut mot mindre

5. Ha kyl­bag med om du tänker spara fisk för att äta

6. Tävla mot dig själv eller din fiskekom­p­is; fån­ga så mån­ga oli­ka arter som möjligt

Relaterade besöksmål