Visit vastmanland blagrottan toppbild2 Visit vastmanland blagrottan toppbild2

Blå Grottan i Klackberg

Ett av Västmanlands sju underverk! Blå Grottan i Klackberg

Blå Grottan i Klackberg

Blå grottan är en del av gruvfältet i Klackberg och ingår i Västmanlands sju underverk. Från botten av Granrotsgruvan rinner vatten ner i grottan där vattnet upplevs som förtrollande anemon blå, med ett mystiska uttryck. Vad döljer Blå Grottan för väsen?

Ett område fyllt med spåren från ett flera hundra år gammalt bergsbruk, omgivet av vacker natur. I Klackberg har malm och kalk brutits ända sedan medeltiden. Tack vare att området är så välbevarat är det idag möjligt att få en inblick i hur arbetet kunde se ut förr i tiden. Följ någon av de slingrande stigarna och trapporna eller promenera längst broar över djupa gruvschakt och genom en tunnel som går rakt genom berget.

Naturen
I området finns mycket kalk i marken. Växter som blåsippa, tibast, trolldruva och många orkidéer gillar kalk och trivs därför extra bra i området. Här kan du till exempel få syn på den sällsynta orkidén röd skogslilja och den lilla ormbunken murruta, som bara växer i sprickor på kalkstensblock. Här växer också kattfot och sandviol. Skogen består av lövträd och buskar. I lövskogen finns det gott om fåglar att få syn på eller lyssna till. Rödhake, rödvingetrast och gröngöling är några exempel.

Vandringsled
Bruksleden Etapp 23 utgår från Klackbergen i Norberg och kan vandras ca. 17 km fram och tillbaks till Lilla Älgsjön. En fantastisk natur väntar Bruksleden, planera din vandring på www.bruksleden.se

Besöksmål i närheten

Relaterade besöksmål