Visit vastmanland norberg runt toppbild Visit vastmanland norberg runt toppbild

Norbergsleden

Natur, kultur och historia Norbergsleden

Norbergsleden

Denna vandring Norberg runt är en omväxlande upplevelse av natur, kultur och historia. Långvandringen startar vid Besökscentrum Nya Lapphyttan, här finns karta och mer information. Under vandringen passerar du bland mycket annat områden som Klackberg, Nordansjö, Kärrgruvan, Mimerlavsområdet och Norbergs centrum.

Vacker natur och gammalt bergsbruk
Trakten runt Norberg är fyllt av spännande spår från århundraden av bergsbruk, och den knappt två mil långa vandringen Norberg runt är en inspirerande och omväxlande upplevelse av fantastisk natur, kultur och historia.

Långvandringen startar vid besökscentrum mellan rekonstrukionen av den medeltida masugnen Nya Lapphyttan och Hembygdsgården Karlberg. Turen går längst sjön Noren till Klackbergsområdet där du kan uppleva ett av Västmanlands sju underverk: den spektakulära Blå Grottan. Fortsätt sedan längst vägen till den vackra hemliga byn Flängan för att sedan ta Bruksleden till Nordansjö och testa naturgymmet. Sedan upp till Kärrgruvan med Polhemshjul, Svinryggen och hela Linnévägen som är ett spännande kulturstråk. Parallelt med järnvägen via bron över väg 68 passeras Mimerlaven, den senaste länken i ortens över tusenåriga kedja av järnhantering. Sedan är du framme vid Norbergs anrika centrum, och på vägen till utgångspunkten passeras Elsa Andersons konditori och Abrahamsgårdens fina hantverksmiljöer.

Besöksmål i närheten

Relaterade besöksmål