Utomhus bild Västanfors Hembygdsgård Utomhus bild Västanfors Hembygdsgård

Västanfors Hembygdsgård

Norra Västmanlands största turistmål Västanfors Hembygdsgård

Västanfors Hembygdsgård

Sveriges mest öppna hembygdsgård med öppet 364 dagar per år. Området är ett uppskattat utflyktsmål med fint läge intill Strömsholms Kanal och Kronprinsessan Victorias sluss.

Många Fagerstabor och förbipasserande uppskattar Kaffestugans hembakade kaffebröd och matiga klassiska smörgåsar. I Handelsboden, butik och museum, säljs en mix av lokalproducerade ätbara produkter, byggnadsvård, presenter och svenskt hantverk. Här upplever många besökare en känsla av nostalgi och minnen väcks i den gamla inredningen. I museiköket kan du krypa upp i kökssoffan och insupa atmosfären, kanske bläddra i en gammal husmorstidning eller läsa om Fagerstas historia i arkivmaterialet. Hela våningsplanet en trappa upp disponeras för loppis och utställningar. Sommartid finns det loppis även i Lilla logen.

Till vardags finns mycket att upptäcka i den kulturhistoriska miljön med röda stugor, blomsterplanteringar, herrgårdsparken och inte minst historiska Strömsholms kanal. Ta gärna en promenad längs med kanalen bort till Västanfors kyrka. På sommaren är det alltid spännande att följa slussningen av båtar som är på väg till Smedjebacken eller vidare ner mot Mälaren och kanske ut i stora vida världen. För barnen finns mycket roligt att göra och mångas favorit är teknikparken med en kanal i miniatyr som har slussar och allt. Invid Kaffestugan finns en lekstuga och utanför skolmuseet "Skolan Lek & Nostalgi" en Lek-korvvagn samt Krakel Spektakels Kiosk och en ladugård med djur.

Hamnkrogen
Här sitter du så nära vattnet det bara går! Titta på båtar som kommer från slussen eller lägger till vid bryggan intill restaurangen. Här serveras både pubmeny och á la carte (bordsbeställning) och ibland är det musikunderhållning.
Ett perfekt ställe att vistas på en ljum sommarkväll.

Besöksmål i närheten

Relaterade besöksmål