Att vandra är ett lika enkelt som kul sätt att komma ut i naturen. I Västmanland finns både korta och långa vandringsleder att välja bland. Här har du har chans att uppleva både urskog och öppna fält, och här finns såväl sjönära vandringar som berg att bestiga. I vår natur kan du se spår från istiden och hörande drillande fåglar.

Följ med på vandring i Västmanland
Följ med på vandring i Västmanland

Perfekt för naturintresserade nybörjare
Stengärdet
För ungefär 8 000 år sedan började åsen vid Stengärdet, strax söder om Kungsör, att höja sig ur istidshavet. Kraftiga vågor slog mot åsen och sköljde bort all sand och smågrus. Kvar blev ett klapperstensfält: en matta av sten där havet slipat stenarna till släta rullstenar.
Idag är Stengärdet ett naturreservat med en två kilometer lång vandringsled som lämpar sig väl för naturintresserade nybörjarvandrare. Du vandrar över mattan av mjukt slipade stenar, under höga tallar och genom en trolsk granskog. Längs med stigen kan du se källor med glasklart vatten och en gammal fångstgrop för vargar. Här finns också en rastplats som passar utmärkt för en medhavd fikakorg.
Se vandringsleden på Naturkartan

Vandra bland fåglar och gamla ekar
Billingen
Billingen är en halvö i en av Mälarens innersta vikar, och en naturskön del av Strömsholms naturreservat. Den som vandrar Billingens trevliga naturstig får uppleva såväl urgamla ekar som drillande fåglar.
Naturstigen är 4,8 kilometer lång och slingrar sig fram genom ljusa lövskogar och öppna betesmarker. Längs stigen finns informationsskyltar där du kan läsa om Billingens historia och natur. De första 300-meterna av stigen är gjord för att du ska kunna ta dig fram med rullstol till en trevlig utkiksplattform.
Du har goda chanser att se olika sorters fåglar i Billingen, och längs naturstigen finns ett fågeltorn. Gamla ekar kommer du också att få se, för i Billingen finns det gott om träd som är flera hundra år gamla. Kanske växte några av dem redan på 1600-talet, när Karl XII som barn red vid Strömsholms slott?
Se vandringsleden på Naturkartan

Myllrande kulturlandskap och bra badmöjligheter
Ängsö
I naturreservatet Ängsö utanför Västerås finns flera fina vandringsleder. På den vackra ön i Mälaren möter du en unik natur med många ekbackar och fina barr- och lövskogsområden. Det finns jordbruksmark, berghällar, vassområden och fina kulturmiljöer. I flera av hagarna kan du träffa på betesdjur och det finns gott om trevliga rastställen där du kan fika din matsäck.
Vandringslederna på Ängsö är av olika längd och karaktär. Går du dem allihop blir det 23 kilometer, men du kan förstås välja en kortare vandring än så. Både den sex kilomter långa Prästgårdsrudan och Grevens stig, som är 2,5 kilometer, startar vid Engsö slott. Väljer du Grevens stig bjuds du på sjönära vandring med berghällar, skog och en tvättäkta slottsallé. Passa på att stanna till för ett dopp eller grillning på de fina klipporna vid Mälaren.
Se vandringsleden på Naturkartan

Bland trollskog och vilda forsar
Ormdalsstigen
I natursköna Baggådalen utanför Skinnskatteberg hittar du Ormdals-stigen, en omväxlande och vacker rundslinga på drygt fem kilometer. Starta vid rastplatsen vid Nedre Borgfors och följ stigen genom otämjd natur med ringlande bäckar, omgiven av branta och mossklädda bergssidor. Trollskog, porlande vatten och Hedströmmens forsar är härliga naturupplevelser! Terrängen är bitvis kuperad, men med spänger och broar är det ändå relativt lättgånget.
Ormdalsstigen är en omväxlande och vacker vandring som berättar om traktens natur- och kulturhistoria. Längs stigen finns flera informationsskyltar längs om bland annat naturförhållanden, järnhantering samt om hur den isen påverkat landskapets utseende. Vid den lilla skogstjärnen Ormputten finns en rastplats med eldplats och vindskydd. Här passar det bra att njuta av matsäck och av stillheten.
Se vandringsleden på Naturkartan

Fascinerande vandring i unik miljö
Brandstigen
Följ med på en 3,5 kilometer lång promenad utöver det vanliga och upplev naturen efter den stora skogsbranden sommaren 2014. Brandstigen är bokstavligen en vandring över stock och sten, för du kan få klättra över brända stockar för att ta dig fram. Håll ögonen öppna efter brandslang som ligger kvar på några platser.
Brandstigen utgår från Entré Seglingsberg, mellan Ramnäs och Virsbo, i den södra delen av naturreservatet Hälleskogsbrännan. Du börjar vandringen i kanten av det hygge där branden startade och snirklar dig fram mellan blottlagda stenar, fortsätter genom en brandskadad men levande skog, och vidare över en blöt myr med spång. Under hela vandringen kan du fascineras av hur dramatiskt naturens krafter ändrat landskapet.
Vandringen avslutas längs en grusväg som leder tillbaka in på hygget och vändplanen där du kan grilla en bit mat. Vill du fortsätta vandringen härifrån kan du gå vidare in i naturreservatet Fermansbo urskog.
Se vandringsleden på Naturkartan

Vacker natur och gammalt bergsbruk
Norberg runt
Trakten runt Norberg är fylld av spännande spår från århundraden av bergsbruk, och den knappt två mil långa vandringen Norberg runt är en inspirerande och omväxlande upplevelse av natur, kultur och historia. Långvandringen startar vid Besökscentrum mellan rekonstruktionen av den medeltida masugnen Nya Lapphyttan och Hembygdsgården Karlberg. Här finns karta och mer information.
Turen går längs sjön Noren till Klackbergsområdet, där du kan uppleva ett av Västmanlands sju underverk: den spektakulära Blå Grottan. Fortsätt sedan längs Bruksleden till Nordansjö och testa naturgymmet där. Sedan upp till Kärrgruvan med Polhemshjul, Svinryggen och hela Linnévägen som är ett spännande kulturstråk.
Parallellt med järnvägen via bron över väg 68 passeras Mimerlaven, den senaste länken i ortens över tusenåriga kedja av järnhantering. Sedan är du framme vid Norbergs anrika centrum, och på vägen till utgångspunktens parkering passeras Abrahamsgårdens fina hantverksmiljöer.
Mer information hittar du på visitnorberg.se

Smart app visar många vandringar
Naturkartan är ett fantastiskt redskap för dig som vill vandra. I appen hittar du utförlig information om vandringsleder, plus massor av tips om naturområden, badplatser och smultronställen i naturen. Flera av Västmanlands kommuner är med i Naturkartan.
Läs mer på naturkartan.se eller ladda ner appen: Google Play eller App Store