Visit vastmanland museum toppbild
Visit vastmanland museum toppbild

Museum

Museum

Visst är det härligt att gå på museum

I Väst­man­land finns mas­sor av fina museer som fokuser­ar på allt ifrån kon­st, kul­tur och hantverk till natur och forn­tid. Nedan hit­tar du museer som alla är vär­da en omväg.

Utvalda besöksmål inom ”Museum”

Visit vastmanland aguelimuseet kulturkvarteret taljstenen toppbild

Aguélimuseet & Kulturkvarteret Täljstenen

Sala har en unik historia att berätta, om sitt ursprung, sin verksamhet och sina avtryck i världen. I kulturkvarteret Täljstenen finner du mycket av Salas intressanta kulturhistoria. Där ligger Aguélimuseet inrymt med salasonen Ivan Aguélis livshistoria och verk.

Visit vastmanland anunshog toppbild

Anundshög

I utkanten av Västerås, så ligger Sveriges största gravhög kallad Anundshög men vem eller vilka är gravlagda här? Enligt folktradition så ligger kung Anund begravd här.

Visit vastmanland arboga bryggerimuseum toppbild

Arboga Bryggerimuseum

Arboga Bryggerimuseum är Sveriges enda bevarade träbryggeri, numera inhyst i Arboga Bryggeris gamla kornbod. Där visas alla de redskap som förr användes vid öltillverkning. I museet finns också en fotoutställning och ett bryggeribibliotek.

Visit vastmanland Arboga Museum 1 foto Merit Ahs Janbrink

Arboga Museum

Arboga Museum ligger mitt i Arbogas stadskärna i det praktfulla Örströmska huset. Huset är byggt 1846 av grosshandlare Anders Örström och visas som ett återskapat grosshandlarhem.

Visit vastmanland arboga robotmuseum toppbild

Arboga Robotmuseum

Detta unika museum är Sveriges enda robotmuseum. Här visas robotar, flygmotorer, radar- och stridslednings-teknikhistoria från 1940-talet och framåt.

Visit vastmanland frosakers brygga Kristoffer Hasselberg toppbild2

Frösåkersbrygga & Kafé

Här finns Sveriges största flytande båtmuseum, med över 20 vikingaskepp och allmogebåtar. Antalet båtar växer kontinuerligt. Frösåkers Brygga är ett unikt och genuint besöksmål som roar och fascinerar besökaren.

Visit vastmanland kopings museum toppbild

Köpings Museum

På Köpings museum finns ett antal permanenta utställningar som speglar händelser och personer i kommunens historia dessa kan du uppleva året runt. Samt tillfällig utställning enligt program.

Visit vastmanland krampen toppbild

Krampenmuseet

I Bergslagsskogarna fanns under andra världskriget flera fångläger för internerings soldater. En bit av svensk historia som under många år tystades ner. Nu är soldaternas minne återupprättat via en utställning i ett museum i Krampen.

Visit vastmanland vallby fridluftsmuseum toppbild

Vallby Friluftsmuseum

Vallby Friluftsmuseum visar västmanländsk kulturhistoria. Här finns levande samlingar av växter och djur, fornlämningar och insamlade byggnader med föremål som tillsammans ger en upplevelse av livet förr.

Visit vastmanland varldsarvet engelsbergs bruk toppbil

Världsarvet Engelsbergs bruk

Engelsbergs bruk är beläget vid sjön Åmänningen strax utanför Ängelsberg i Västmanlands län. Bruket grundlades år 1681 och utvecklades till ett av världens då modernaste järnbruk. Det är det enda bruk i Sverige som bevarar såväl byggnader som åtskilligt av den tekniska utrustningen.

Visit vastmanland vastanfors hembygdsgard toppbild jpg

Västanfors Hembygdsgård

Sveriges mest öppna hembygdsgård med öppet 364 dagar per år. Området är ett uppskattat utflyktsmål med fint läge intill Strömsholms Kanal och Kronprinsessan Victorias sluss.

Visit vastmanland vasteras flygmuseum toppbild

Västerås Flygmuseum

Alldeles vid Stockholm-Västerås Flygplats ligger ett storslaget flygmuseum. I en hangar från 1930-talet finner du drygt 25 flygplan, till största delen i skick för att flyga.

Visit vastmanland vastmanlands lansmuseum karlsgatan tva toppbild

Västmanlands läns museum

Välkommen till Västmanlands läns museum och till historien om Västmanland. I fem utställningar får du följa med i berättelsen om människorna som format länet från forntid till millennieskifte.

Alla kategorier

Visit vastmanland mtb tobbe oman action

Aktiviteter

Lugn och ro eller full fart – i Västmanland finns aktiviteter för de flesta smakriktningar. Vad sägs om att välja mellan antingen en stilla båttur på en idyllisk kanal eller höga hastigheter i en ribbåt på Mälaren? Eller varför inte upptäcka Västmanland från cykelsadeln!

Visit vastmanland barnofamilj toppbild

Barn & Familj

Kolossalt kul för hela familjen! I Västmanland finns mycket roligt att göra och uppleva för en barnfamilj. Här är några av guldkornen, som ett fartfyllt actionbad för vattenälskarna eller en spännande silvergruva för de historieintresserade.

Visit vastmanland the steam hotel toppbild kategori boende

Boende

Oavsett om du vill bo i en lyxig herrgård eller betydligt mer primitivt kan du hitta hem i Västmanland.

Visit vastmanland historia toppbild2

Kultur & Historia

I Västmanland finns många spännande museer att besöka. Här finns också ovärderliga kulturskatter i form av fornminnen och kanaler som är flera hundra år gamla. Här finns dessutom flera fina friluftsmuseer.

Visit vastmanland Kajplats 9 koket

Mat & dryck

I Västmanland finns många godbitar! Läs mer om några av alla våra smakfulla matupplevelser, allt från prisbelönt gastronomi med lokala förtecken i Färna till en saluhall i Västerås som är till bredden fylld av lokala delikatesser.

Visit vastmanland stromsholmskanal angbat stilla vatten

Natur & äventyr

På land, i vatten, i luften eller under jorden. I Västmanland finns natur & äventyr av alla de slag. Missa till exempel inte de historiska vattenvägarna Strömsholms kanal och Hjälmare kanal, eller de hisnande upplevelser under jord i Sala Silvergruva.

Visit vastmanland Clifford Shirley sevardhet

Sevärdheter

Storslagen natur och historiska spår från förr. Västmanland bjuder på många sevärdheter. Här är ett axplock av dem, allt från en förtrollande blå grotta till en kanal som började grävas på Gustav II Adolfs tid.

Vist vastmanland skultuna decorated box shopping design toppbild

Shopping & design

I Västmanland kan du shoppa stilsäkert, oavsett om det är modern design, gedigna bruksföremål eller ätbara delikatesser som du är ute efter.