Sommarbild fra bryggan Sommarbild fra bryggan

Måns Ols

Fantastiska pärla vid sjön Långforsen Måns Ols

Måns Ols

Sitter man på Måns Ols är det omöjligt att inte fascineras av den fantastiska utsikt naturen erbjuder. Man kan under hela året njuta av årstidernas prägel på landskapet när man sitter på restaurangen bara ett par meter från vattnet.


Familjen Skanevall har sedan 2002 drivit denna fantastiska pärla vid sjön Långforsen. I flera generationer har de arbetat med lokala leverantörer tillsammans med god mat blir det en unik kombination man sent glömmer. Intill utvärdshuset så finns det ett charmigt kallbadhus och badplats med bryggor och kiosk. Kanotcentral med uthyrning av kanadensare med tillbehör, flytvästar och trampbåtar.

År 1520 påbörjades ett gigantiskt arbete med att förse Sala silvergruva med vattenkraft för att kunna förädla silvermalmen. Sjön Långforsen var ett av de första vattenmagasin i ett vattensystem som sedermera skulle omfatta inte mindre än 68 konstgjorda sjöar.


Här vid denna sjö uppfördes ett dammvaktarboställe, vars första dammvaktare hette Måns Olsson. Det är efter denne man som den nuvarande serveringen fått sitt namn. Måns Olsson började med en blygsam servering, men under årens lopp utvidgades densamma och blev sedermera restaurang. Måns Ols var välbesökt redan på 1700-talet och det inte minst tack vare försäljningen av starka drycker jämte maten.

Besöksmål i närheten

Relaterade besöksmål