Visit vastmanland kyrkor vastmanland toppbild
Visit vastmanland kyrkor vastmanland toppbild

Kyrkor - kyrkoruiner

Kyrkor - kyrkoruiner

Från medeltiden till Guide Michelin

I Väst­man­land finns åtskil­li­ga vack­ra kyrkor spän­nande kyrkor att upp­täc­ka, en del med anor ända från medelti­den. Västerås domkyr­ka är med sina tre stjärnor i Guide Miche­lin Väst­man­lands inter­na­tionellt störs­ta sevärd­het. Gör en resa i det förgångna och låt dig förun­dras över de vack­ra byg­gnadsverken i länet. Dom fles­ta kyrko­r­na har öppet för att besö­ka, ev även möj­lighet att få en guidad tur.

Utvalda besöksmål inom ”Kyrkor - kyrkoruiner”

Visitvastmanland bjorskogskyrka toppbild

Björskogs kyrka

Kyrkan, som ligger i utkanten av Valskogs samhälle, har ett brett och rymligt kyrkorum, vilket påminner om en romersk basilika.

Visit vastmanland bro kyrka toppbild

Bro kyrka

En kyrka av medeltida ursprung, dock med en yttre prägel från mitten av 1800-talet då den blev ombyggd efter en stor brand.

Visit vastmanland Heliga Trefaldighets kyrkan toppbild

Heliga Trefaldighets Kyrkan

Kyrkan byggdes ursprungligen av Franciskanermunkar, som kom vandrandes genom Sverige. Gråbröderna, som de också kallades, bosatte sig i städer som de trodde kunde expandera och där det fanns gott om folk

Visit vastmanland himmeta kyrka toppbild

Himmeta kyrka

En kyrka av medeltida ursprung, med bevarade muralmålningar från 1400-talet, och en spritputsad, gul fasad och fönsterindelning från 1700-talet.

Visit vastmanland koping kyrka toppbild

Köpings kyrka

Köpings kyrka tillkom efter att den tidigare kyrkan på platsen, Jämmertuna kyrka, brann ned på 1400-talet. I slutet av 1600-talet företogs nästa om- och tillbyggnad. Karl Xl anlitade den framstående arkitekten Nicodemus Tessin d.y och dennes verk blev den nuvarande kyrkan. Invigningen skedde år 1706.

Visit vastmanland kristina kyrka toppbild

Kristina Kyrka

Kristina kyrka är en storslagen skapelse från vår stormaktstid. Kyrkan byggdes 1635-1641. Kyrkan fick namn efter drottning Kristina. Helt nära kyrkan ligger församlingshemmet som bär den helige Mikaels namn - Mikaelsgården.

Visit vastmanland kungsor kyrka camilla osterlof toppbild

Kung Karls kyrka

Kung Karls kyrka är en centralkyrka och bär sitt namn efter Karl XI, på vars uppdrag och bekostnad den byggdes år 1690-1700 på Kungens befallning. Kung Karls kyrka, som ligger centralt i Kungsör, är ritad av Nicodemus Tessin d.y. på uppdrag av Karl XI, som kanske är den av Sveriges kungar som har trivts allra bäst i Kungsör.

Visitvastmanland kungs barkaro kyrka toppbild

Kungs Barkarö kyrka

En av Sveriges minsta kyrkor. Kungs Barkarö kyrka är en av fyra kyrkor i Svenska kyrkan i Kungsör och är en av landets minsta. Den är byggd under 1200-talet och kyrkans murar är desamma då som nu. I det smäckra tornet hänger en av stiftets äldsta kyrkklockor, gjuten på 1200-talet.

Visit vastmanland Malma Kyrka toppbild

Malma Kyrka

En kyrka med senmedeltida yttre och en något jugendinspirerad interiör. Troligt är att Malma kyrka uppfördes i sin helhet någon gång under slutet på 1400-talet, men dess äldsta inventarium är en dopfunt i Gotländsk kalksten som tros härröra från 1300-talet.

Visit vastmanland S t Nicolai kyrka toppbild

S:t Nicolai kyrka

Redan på 1100-talet byggdes St:Nicolai kyrka då Arboga var en viktig plats för omlastning av malm från Bergslagen. Stadsrättigheter utfärdades på 1200-talet. Under 1400-talet var staden en av landets viktigaste med plats för många kyrkliga och politiska avgöranden, bland annat riksmötet 1435, Sveriges först hållna riksdag.

Visitvastmanland torpa kyrka foto tomas johansson toppbild

Torpa kyrka

Torpa kyrka valdes 1998 till Sveriges tredje vackraste kyrka av Året Runts läsare, och nog måste man hålla med dem när man skådar de olika kalkmålningarna i kyrkan.

Visit vastmanland vasteras domkyrka toppbild

Västerås domkyrka

Att Västerås domkyrka belönats med stjärnor i Guide Michelin Green Guide och excellenta betyg i TripAdvisor är föga förvånande. Med sina medeltida altarskåp, kung Erik XIVs grav, Sveriges rikaste bestånd av epitafier från stormaktstiden och den alldeles egna Skattkammaren gör den till ett av Västmanlands absolut populäraste besöksmål.

Visit vastmanland vastervala kyrka Foto Magnus Aronson 4665

Västervåla Kyrka

Västervåla kyrka invigdes 1893, men har betydligt äldre anor. Den första kyrkobyggnaden på platsen uppfördes i trä, troligen redan på 1400-talet. Den ersattes av en ny träkyrka som stod färdig att invigas år 1640.

Alla kategorier

Visit vastmanland mtb tobbe oman action

Aktiviteter

Lugn och ro eller full fart – i Västmanland finns aktiviteter för de flesta smakriktningar. Vad sägs om att välja mellan antingen en stilla båttur på en idyllisk kanal eller höga hastigheter i en ribbåt på Mälaren? Eller varför inte upptäcka Västmanland från cykelsadeln!

Visit vastmanland barnofamilj toppbild

Barn & Familj

Kolossalt kul för hela familjen! I Västmanland finns mycket roligt att göra och uppleva för en barnfamilj. Här är några av guldkornen, som ett fartfyllt actionbad för vattenälskarna eller en spännande silvergruva för de historieintresserade.

Visit vastmanland the steam hotel toppbild kategori boende

Boende

Oavsett om du vill bo i en lyxig herrgård eller betydligt mer primitivt kan du hitta hem i Västmanland.

Visit vastmanland historia toppbild2

Kultur & Historia

I Västmanland finns många spännande museer att besöka. Här finns också ovärderliga kulturskatter i form av fornminnen och kanaler som är flera hundra år gamla. Här finns dessutom flera fina friluftsmuseer.

Visit vastmanland Kajplats 9 koket

Mat & dryck

I Västmanland finns många godbitar! Läs mer om några av alla våra smakfulla matupplevelser, allt från prisbelönt gastronomi med lokala förtecken i Färna till en saluhall i Västerås som är till bredden fylld av lokala delikatesser.

Visit vastmanland stromsholmskanal angbat stilla vatten

Natur & äventyr

På land, i vatten, i luften eller under jorden. I Västmanland finns natur & äventyr av alla de slag. Missa till exempel inte de historiska vattenvägarna Strömsholms kanal och Hjälmare kanal, eller de hisnande upplevelser under jord i Sala Silvergruva.

Visit vastmanland Clifford Shirley sevardhet

Sevärdheter

Storslagen natur och historiska spår från förr. Västmanland bjuder på många sevärdheter. Här är ett axplock av dem, allt från en förtrollande blå grotta till en kanal som började grävas på Gustav II Adolfs tid.

Vist vastmanland skultuna decorated box shopping design toppbild

Shopping & design

I Västmanland kan du shoppa stilsäkert, oavsett om det är modern design, gedigna bruksföremål eller ätbara delikatesser som du är ute efter.