I Sverige har vi, tack vare Allemansrätten, den fantastiska möjligheten att gå ut i skog och mark och plocka av naturens goda rikedomar. Passa på att njuta av naturen och hur tyst det är i skogen.
Hitta skogens guld. Just nu är det riktiga svamptider i skog och mark. Visit Västmanland beger sig ut i naturen kring Fagersta — Norberg för att följa Adam och Emelie två vana svampplockare. För många är svampjakten synonym med kantarellsök – men skogen skafferi innehåller betydligt fler svampskatter än den klassiska gula matsvampen. Hur ska man tänka för att hitta kantarellerna och kan man verkligen äta Fjällskivling?

Så hittar du bästa svampställena!
Så hittar du bästa svampställena!

Gott om kantarell i Fagersta och Norbergs skogarna
Hur hittar man ett bra svampställe?
– Vi skulle säga reservaten runt om i Västmanland. Där det finns gammal skog, där är artrikedomen mycket större och där kan man hitta mycket mer och roliga saker, De är superbra eftersom många svampar trivs i orörd skog, säger Adam och Emelie.
Var brukar ni åka för att plocka svamp ?
- Här i Fagersta och Norbergs skogarna finns det mycket gammal skog. Vi brukar besöka tallhedar och har man lite tur så kan man stöta på Goliatmusseron. Det är en svamp som växer i svenska skogar och som är en dyr delikatess i Japan. Där kan den kosta tusentals kronor kilot, säger Emelie.
Verkar finnas mycket kantareller i skogarna just nu.

Redan efter en timme så börjar svampkorgarna fyllas på. Lite lingon har de också lyckats hitta.
Har ni något tips på hur man hittar svamp?
– Håll utkik efter blandskog. De flesta svampar trivs med olika slags träd. De får näring av träden i utbyte mot vatten, mineraler och salter. En bra svampbok är A och O, tipsar Adam.

Hundar tycks älska att följa med ut i skogen när man plockar svamp. Vattnet rinner i den lilla bäcken.
Vad behöver man ha för utrustning för att plocka svamp ?
Adam och Emelie tipsar vad man bör ha med sig för utrustning för en lyckad dag.
-En korg (inte en plastpåse! Då bildas fukt som gör att bakterier och mögel frodas.)
-En svampkniv med borste är bra att ha.
-Bekväma kläder från topp till tå.
-Regnjacka – Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder.
-En svampbok för att dubbelkolla vilka sorter du kan plocka och vad som urskiljer dem. Eller så laddar du ner appen Svampguiden.
-Kompass eller GPS
-Ryggsäck – För att packa din matsäck, såklart. En kaffepaus i en skogsglänta är en viktig del i svampplockning.
-Fika med termos – För att hålla kaffet varmt fram tills att du är redo för en välförtjänt vila.
Glöm inte att ladda mobilerna innan ni åker ut. Det är lätt att gå vilse i skogen.
Kaffet smakar alltid bäst i skogen och pricken över var mackorna.
Några av Adam och Emelies favoritsvampar.

Gulkantarell
Utseende: gulhatt med gul undersida.
Växer: Från sommaren till oktober. Finns i mossiga barrskogar över hela landet.
För matlagning: i allt från grytor, soppor och såser.

Sandsopp
Sandsopp
Utseende: gulbrun färg med små mörka fjäll. Hatten är välvd till utbredd och foten har samma färg som hatten.
Växer: juli-oktober. Trivs väldigt väl på tallhedar och bergig barrskog med renlav. Finns över hela Norden och kan även förekomma i mossig barrskog.
För matlagning: Alla delar av fruktkroppen kan användas (om de är fasta i konsistensen).

Stolt fjällskivling
Stolt fjällskivling
Utseende: stor svamp med hög fot och vid, ljus hatt med gråbruna fjäll.
Växer: augusti-oktober. I skogsbryn och på ljusa platser i löv- och barrskog samt på betade ängar i södra och mellersta Sverige.
För matlagning: hacka foten i mindre delar då den kan vara ganska seg att tugga i stora bitar. Hatten ska helst inte vara helt utslagen, då smakar den bättre.

Karljohansvamp
Karljohansvamp — Stensopp
Utseende: Dess hatt kan bli mellan 10 och 25 centimeter i diameter och har en brun ovansida. På hattens undersida har karljohansvampen så kallade rör. Hos de yngre svamparna är rören vita, medan de hos äldre svampar blir gulare. Foten täcks av ett vitt ådernät och kan variera mellan lång och slank eller knubbigt rundad.
Växer: Den förekommer talrikt särskilt efter varma somrar från aug- okt. Finns i mossiga barrskogar över hela landet.

Goliatmusseron
Goliatmusseron
Utseende: stor och köttig svamp med en stark, egenartad, sötaktig doft. Hatten är 5 – 20 ibland ända till 30 cm bred. Den är radiärt trådig och spricker snart upp i grova, bruna tilltryckta fjäll mot ljus botten och slutligen syns det vita köttet i sprickorna.
Växer: Den förekommer främst på sur, torr och näringsfattig mark i ganska öppen tallskog med tunt humustäcke, såsom tallhedar på sandiga sedimentmarker, t ex åsar och moräner. Vanligast i Norrland.
Övrigt: Goliatmusseron är en av världens dyraste matsvamp. Det finns nu både många plockare, en inhemsk marknad och svampen har även i mindre omfattning också börjat att exporterats till Japan.
Recept tips- Svampbruschetta

4 portioner
1 liter rensade, färska kantareller i bitar
4 skivor bacon
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
4 msk olivolja
1 msk pressad citronsaft
4 skivor lantbröd
2 bifftomater
1⁄2 kruka basilika
Salt
Nymalen svartpeppar
Gör så här:
Stek svampen i en torr stekpanna och låt all vätska ånga bort. Strimla baconet, finhacka eller strimla löken. Lägg ner i pannan med svampen. Stek på medelhög värme tills svamp och bacon blivit knaprigt. Lägg över i en skål. Sätt ugnen på 250°C. Finhacka vitlök, blanda med olja, citronsaft och salt. Pensla brödskivorna på ena sidan med en del av oljan, rosta i ugnen. Skär tomaterna i tärningar och hacka basilikabladen grovt, blanda med resten av oljan, svamp- och baconröran. Lägg upp på det rostade brödet, dekorera med basilikablad eller gräslök.
VIKTIG INFORMATION:
Hur vet jag vilka svampar jag kan plocka?
Den viktigaste regeln är att bara plocka svampar du är säker på. Plocka hela svampen ur marken så blir det lättare att avgöra vilken art det är. Det finns mer än 10 000 svamparter i Norden och ungefär 100 av dem är goda matsvampar. Svampkonsulternas riksförbund har listat några enkla tips för nybörjare.
- Plocka bara unga och friska svampar. Gamla och stora exemplar av till exempel fårticka eller taggsvamp är beska. Ta inte mögliga svampar.
- De flesta soppar (svampar med rörlager under hatten) är bra matsvampar, men se upp med gallsopp och pepparsopp. De smakar illa.
- Lukta på svampen. Lukten skvallrar ibland om vilken art det är, till exempel luktar mandelriska skaldjur och sotvaxskivlingen honung. Släng svampen om den luktar illa.
- Grovrensa i skogen. Låt friska skivor, rör och taggar vara kvar. Ta bort partier som angripits av insekter. Rörlager från soppar kan få en slemmig konsistens vid tillagning. Det är också oftast i rörlagret som insekterna lägger sina ägg.
Plocka inte: - vita svampar med vita skivor – det kan vara vit flugsvamp som är mycket giftig
- bruna svampar med bruna skivor
- svampar med ring och strumpa – flugsvampar har ofta det och flera av dem är giftiga.
- svampar med röd eller rosa undersida – gallsoppen har röda sporer. Gallsoppen är inte giftig men kan förstöra en hel svampstuvning med sin skarpa smak.
- små svampar som är mindre än 3 cm höga. Det kan vara svårt att se skillnad på unga svampar, till exempel vit flugsvamp och snöbollschampinjon.
- låt stenmurklan stå kvar i skogen. Den är giftig. Lär dig istället sandsopp som är minst lika god. Den växer på hösten och ska torkas för att bli god.